Gazet van Antwerpen 4/4/2011 (dutch)

bron: scan pdf

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra zet zigeunermuziek op beats

Waar Antwerp Gipsy-Ska Orkestra passeert, blijven smeulende podia en murw gedanste menigtes achter. De nieuwe, tweede cd I lumia mo kher verpakt die live-energie in veelzijdige Balkan-beats. •

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra is een buitenbeentje. Leden zijn of waren actief in talloze andere groepen, waaronder Ambrassband, Laïs, BelgianAsociality en Think OfOne. De muziek van hun gezamenlijke collectief – een crossover van traditionele zigeunermuziek, eigentijdse Balkan- beats en ska – past in geen welomlijnd hokje, maar vindt wel een steeds talrijker publiek. Zelfs festivals in Roemenië en het grote Sziget in Boedapest gingen al overstag voor deze feestbende.
“Wij geven een positieve wending aan gipsy- en Roma-muziek, kwam de chefvan een oud Bulgaars zigeunerorkest ons na afloop op Sziget zeggen. Wij genieten hun respect, door de manier waarop wij met hun muziek omgaan”, zegt Gregor Engelen trots. Even fier stipt de flamboyante frontman van Antwerp GipsySka Orkestra aan dat I lumia mo kher gastbijdragen van enkele vermaarde zigeunermuzikanten bevat.
“Kocani Orkestar uit Macedonië doet mee, en Marko Markovic, de zoon van de Servische trompettist Boban Markovic. Hen hebben we backstage leren kennen. In plaats van hun traditionele muziek willen zij ook vernieuwende dingen spelen. Zigeunermuziek is tenslotte dansmuziek.”
Door zijn looks en présence wordt Engelen niet zelden voor een authentieke Roma aanzien, temeer omdat hij zich in enkele lokale zigeunertalen uitdrukt. “Servisch Romani vind ik de mooiste om in te zingen. Daarnaast bedien ik me ook van het Italiaans, Frans, Engels én Antwerps.”
“Superlogisch”, vult Mukti Gabriels aan. “Onze muziek is eveneens een amalgaam; diverse talen maken het helemaal fris en uniek”, aldus de gitarist, die de aanpak van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra grensverleggend noemt. “We hoeven niet te bescheiden te zijn. Deze kruisbestuiving is echt wel nieuw.”
“Tuttilegal, ons debuut uit 2007, klonk vrij akoestisch en introvert. Daarmee konden deejays niet veel. In de nieuwe cd zit meer dynamiek en klinken de Balkanbeats steviger door. Er zit zelfs drum ‘n bass, samba en dubstep in. Om origineel te blijven, moet je constant nieuwe invalshoeken vinden.”
Voor de juiste klank tekende Michael Zimmerling, een geluidsman met klussen voor onder meer SimplyRed en Depeche Mode op zijn cv. “Door zijn ervaring is onze plaat nog dansbaarder en explosiever geworden”, vindt Mukti.
De nieuwe cd lanceert Antwerp Gipsy-Ska Orkestra met optredens in Londen en Amsterdam. De albumtitel – vertaald: ‘De wereld is mijn huis’ – is geen loos statement. “Wij zijn aanhoudend onderweg, net zoals zigeuners. Mensen willen ons ook overal, blijkt uit aanvragen van organisatoreninMoldavië, Rusland, Mongolië,Turkije,Japan,Canada, Mexico … Helaas is dat logistiek niet altijd realistisch. We hopen dat met deze plaat te overbruggen.”
GUNTER JACOBS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *